diumenge, 25 de febrer del 2007

Encarem el futur d'una altra manera

Rubí ha crescut els últims 50 anys a partir del foment de la indústria. L'increment de fàbriques i magatzems als diferents polígons industrials han comportat també un increment important de població i, per tant, la necessitat d'ampliar, com s'ha fet, l'oferta de serveis o, com m'ensenyaven a l'escola, el sector terciari, normalment en forma de botigues.

Però el Rubí d'ara, com a altres llocs de Catalunya i Espanya ja s'ha fet, s'hauria de replantejar quin vol que sigui el seu model econòmic. És a dir, pensar quin tipus d'empreses són les que haurien de tenir la seva seu a la nostra ciutat. O dit d'una altra manera, si volem continuar seguint amb la industria clàssica o tendir a la modernització, per exemple, promovent l'arribada d'empreses de noves tecnologies. Sembla que, d'alguna manera, des de l'Ajuntament de Rubí s'ha intentat seguir un camí similar a aquest que, malauradament, no ha donat gaire fruits. Un exemple és el Rubí+D que, passats 8 anys des de la seva inauguració, sembla no gaire més que una ampliació de l'antic IMPES.

Ara que el fenomen de la deslocalització afecta a Rubí (ja ens ho podríem haver imaginat abans que ens passaria també a nosaltres) és un bon moment per a decidir quin tipus d'empreses haurien de substituir les que marxin. Sempre, és clar, intentant primer que no marxin, pel bé dels seus empleats actuals o que, si finalment marxen, sigui en condicions el més beneficioses possible per als seus treballadors.

Això és important també per altres motius. A Rubí, com a tota la comarca, cada cop són més els titulats universitaris que han cursat carreres de branques científiques o tecnològiques(1) i que, per manca ja no de llocs de treball sinó d'empreses del seu ram, es veuen obligats a anar a treballar (i, sovint, a viure) a altres poblacions, molts cops lluny del Vallès.

I així la població de Rubí envelleix, perquè els que han viscut aquí des que pràcticament van néixer, han de marxar a la cerca d'un lloc de treball adient a la seva formació. I amb més raó, encara, si tenim en compte la manca d'oferta d'oci que hi ha a la ciutat.

----------
(1) I d'altres branques també necessàries, però que tenen el seu àmbit d'actuació principal fora de la indústria.

dissabte, 17 de febrer del 2007

Pas de vianants

Fa temps va haver-hi una campanya per demanar que es posés un pas de vianants a la carretera C-1413 a, just quan canvia el seu nom de carretera de Molins a passeig de la Riera, i una mica després d'on es creua amb l'avinguda de Cova Solera i el carrer de l'Inventor Edison. Hi va haver pancartes penjades allà durant un temps demanant un pas de vianants amb semàfor donat el perill que suposava creuar per aquell punt. Després de molt queixar-se van aconseguir que l'ajuntament pintés el pas de vianants i hi instal·lés els semàfors. El dels vehicles està normalment en àmbar interminent fins que algú pitja un botó i, passats uns segons, es posa vermell pels vehicles i verd pels vianants. Doncs bé, algú troba que o bé el temps q triga el semàfor en posar-se verd és massa llarg o bé la seva ubicació no és la idònia, perquè no és infreqüent veure gent travessant per qualsevol lloc, com abans, amb el consegüent perill que comporta.
Per què després d'aconseguir el propòsit ara no s'utilitza? És incongruent.

dimarts, 13 de febrer del 2007

Algú es llegeix el pamflet "La ciutat" abans d'imprimir-lo?

Tenint en compte la periodicitat de "La ciutat", que ara sembla que apareix a les bústies cada dos mesos, sembla que hi ha prou temps per a revisar els textos. És clar que si es tractés d'un diari seria molt més probable que apareguessin errades, però amb dos mesos hi ha temps de sobra per mirar-s'ho i remirar-s'ho. Sobretot donada l'escassa longitud del pamflet.

Però no és així. A la columna (que més aviat és una fila) del PP, que en aquesta ocasió firma Armand Querol, i que parla sobre el llibre "Rubí, una ciutat en transformació" hi trobem:
¿Por qué, me pregunto, no editan y distribuyen un comunicado en el cual puedan decir que de "las cuarenta promesas electorales de los socialistas en su separata para las urbanizacione(*) , cuarenta y siete no se han cumplido?"


¿De 40 no se n'han fet 47? Això només pot voler dir 2 coses: o ningú rellegeix "La ciutat" o els socialistes ho han fet pitjor del que sembla i, no només això, sinó que ho han fet pitjor del que és matemàticament possible.

El que queda clar, però, és que el Partit Popular té molt poques coses a dir com a partit polític si dedica el seu espai a dir el que tothom ja ha pensat en comptes de fer propostes de veritat. Com també ha fet Alternativa Ciutadana de Rubí. En canvi, Convergència i Unió, a través de Xavier Reinaldos, perd el temps defensant-ho.

Rubí, una ciutat que no es transformarà fins que no transformem els polítics en persones capaces de veure què preocupa realment al ciutadà.

----
(*) La desinència de plural també es troba a faltar en l'original.

dissabte, 10 de febrer del 2007

Rubí Notícies

Rubí Notícies és un setmanari de Rubí que publica cada divendres 11.000 exemplars. Com sembla ser tradició a Rubí utilitza indistintament el català i el castellà. Tot i que feia la sensació que la línia editorial es decantava pel castellà, últimament podem trobar-hi una major proporció d'articles en català respecte del castellà.

Sobre la informació que conté no se'n pot dir gran cosa, perquè una població d'uns 70.000 habitants tampoc genera un gran cúmul de notícies. Probablement pateixen per acabar d'omplir les pàgines i poder tancar l'edició.

Tenen, però, alguna que altra secció que considero estúpida. Com per exemple la previsió del temps per al cap de setmana. Una secció que no és estúpida en sí mateixa, però que és, a part d'inútil (a Rubí no hi ha cap atracció turística) esbiaixada perquè no podem saber, a través del Rubí Notícies, el temps que se suposa que farà un dilluns o un dijous.

De la mateixa manera ens ofereixen la programació de televisió només per a dissabte i diumenge quan, tot i la contraprogramació, podrien oferir també la de dilluns a divendres vinents.

És, a més, una publicació bastant onanista orgullosa de tot allò que promouen i del que en fan publicitat com si fos una notícia. Ho van fer de la Fira Rubí Habitatge i ho van fer ahir amb la 2a nit de l'Empresa de Rubí que s'havia de celebrar ahir mateix.

El pitjor del Rubí Notícies és el seu braç digital. O hauria de dir el seu monyó digital, perquè és un pàgina web molt buida. Si busquem Rubí Notícies al google, ens contesta:
1.Rubí Notícies
El nou portal de notícies: RubíNotícies.
www.rubinoticies.com/ - 8k


Però ni és un portal, ni conté pràcticament notícies. Això sí, hi pots consultar les tarifes vigents de publicitat, té un plana anomenada "Serveis" que té dos links a serveis però que pertanyen a l'Ajuntament de Rubí, i té un enllaç a la pàgina de la seva tan estimada fira d'especuladors anomenada Rubí Habitatge.

I també s'hi pot consultar on pots aconseguir el Rubí Notícies. Són els, en paraules seves, "principales puntos de nuestra ciudad". I a la llista hi trobem "Restaurant McDonald's - Sant Cugat Centre Comercial".

M'estranya que no el puguem trobar també al Dir-Sant Cugat o als AMC-Park Vallès de Terrassa.