diumenge, 30 de setembre del 2007

Rubisfera setmanal [23/09 al 29/09]

DIUMENGE 23
Diumenge 23 va començar amb un article d'en John-John a Rubíshow: la segona part de Bonrubís. Clar que, o bé no ha publicat la primera part o bé s'ha liat amb un altre article anterior titulat Malrubís. Sigui com sigui ens comenta coses (o més concretament persones) que creu que fan un Rubí millor. Ho explico aquí perquè trobo una bona idea remarcar les coses bones, tot i que jo no ho faig sovint... o precisament perquè no ho faig.

També diumenge, en Jordi d'El Bioc es preguntava per què hi haurien d'haver quatre banderes a l'Ajuntament de Rubí (com proposen els de Ciutadans) si l'àmbit d'actuació d'aquest no és pas Europa ni Espanya ni Catalunya sinó, simplement i per si no fos poc, Rubí.

DILLUNS 24
Ja dilluns, un altre Jordi, en Jordi Barbudo(ICV), avançava que ICV-EUiA presentaria una moció per tal que la societat civil(1) participés en el procés d'organització de la Festa Major[enllaç]. A això hi he de dir dues coses. Una és que, si això ja es feia els 80 vol dir que va ser la mateixa ICV qui ho va deixar de fer. I la segona, que és una bona idea: a diferència del que deia el seu company de partit Ricard Blasco fa uns mesos jo crec que les activitats SÍ que importen.

També dilluns en Josep Gregori ens explicava al blog de l'Aula d'acollida de l'IES La Serreta que han rebut (no em queda clar qui)[enllaç] un dels cinc premis Francesc Candel, otorgat per la Fundació Lluís Carulla. Des d'aquí, les meves felicitacions!

DIMARTS 25
El dimarts em vaig adonar que Fem Xarxa ja serà indexat pel Google. I sembla que no és casualitat.

DIMECRES 26
Dimecres va ser el naixement oficial de RubíPlanet, el planeta de blogs rubinencs, una iniciativa personal que sembla que ha tingut una bona acollida. Per exemple, el mateix dimecres se'n van fer ressò El Bioc i RubíShow, i l'endemà No manual d'autoajuda.

D'altra banda, també dimecres, Rubí transparent va tornar a la càrrega amb "despilfarro generalitzat" on s'hi comentava la pujada de sous a l'ajuntament i altres assumptes relacionats amb els polítics locals. En els dos comentaris que va rebre l'article se li comentaven alguns errors de documentació. El problema gran, per mi, apareix quan poc després publica un article que du per títol "uii!! alguns ja es piquen!!! això rutlla!!!". La veritat és que em sap greu dir-ho, però amb aquests tipus de titulars l'única cosa que s'aconsegueix és que no et prenguin seriosament(2).

DIJOUS 27
El dijous Rubí desperta sabent que s'ha quedat sense condons. Creixerà la natalitat de cara l'any vinent?

Per la seva banda, en Jordi Barbudo ens va mostrar la moció de la que ens havia parlat dilluns. Jo, i repeteixo que la idea em sembla bona, el que no entenc és què vol dir que el Consell de Festes proposat estigui "format per persones representatives de la societat civil rubinenca (elegides a proposta de la pròpia societat civil i aprovades pel Ple de l’Ajuntament)". S'hauria de fer una votació popular? Els que hi volguessin participar haurien de fer campanya electoral? El Ple de l'Ajuntament podria no acceptar la votació popular?

Sigui com sigui, ell mateix ens explica una estona després que "PSC i ERC diuen NO a la participació".

Jo em plantejaria si la forma proposada per ICV és la millor. Clar que cap fórmula és la millor, probablement. Dit d'altra manera. Han dit "no a la participació" o "no a la participació plantejada d'aquesta manera"? Ho pregunto perquè jo tampoc ho veig gaire clar.

I perquè no es digui que jo només critico faré una proposta tot i que bastant dolenta: obrir un procés participatiu mitjançant una pàgina web on tothom pugui donar les seves idees sobre com millorar la festa major(3). A diferència d'enviar les propostes via e-mail és que tothom pot veure què han proposat els demès, fet que afavoreix la generació de noves idees. I si l'Ajuntament no en fa cas, que serveixin per muntar una Festa Major Alternativa, com fan a Manresa. És cutre, ho sé, però avui no estic inspirat.

DIVENDRES 28

Rubíshow també comenta la fi dels condons rubinencs..

DISSABTE 29
Res a destacar.

RUBÍPLANET
Aquests són els canvis de la setmana de RubíPlanet:
  • A partir d'ara només es llistaran els articles d'El Bioc etiquetats amb "Rubí", segons m'ha demanat expressament el seu autor.
  • S'afegeix a la llista Parlem-ho, un blog que signa Malu.
  • I passa a la reserva Further, de Lucien de Peiro.
I de cara a la nova versió de RubíPlanet, a més, podeu mirar les proves que estic fent amb tres dissenys i el nou sistema: A (normal), B (fosc), C (clar). Més endavant obriré una enquesta per a escollir-ne un dels tres.


---
(1) I matisava "entitats+persones individuals", perquè de fet els polítics també són part de la societat civil. No són militars i esperem que no ho siguin mai.
(2) Rubítransparent va estar a punt de no aparèixer a RubíPlanet per la seva baixa qualitat ortogràfica, però vaig pensar que, tot i això, podia ser interessant.
(3) Si PSC i ERC no hi estan d'acord sempre poden fer-se servir per a una Festa Major alternativa com fan altres localitats com Manresa)

divendres, 28 de setembre del 2007

RubíPlanet: abans i després

Potser sembla una mica d'hora per escriure aquestes coses, però a Internet no et pots quedar parat, i com a la vida real, has d'intentar millorar. Per això us demano ajuda. Per posar-nos en situació explicaré també la prehistòria de RubíPlanet.

ABANS
RubíPlanet va ser originalment pensat com a un lloc on fossin recollits tots els blogs de Rubí. Però en coneixia pocs. I buscar-ne de nous no ha estat fàcil. Han sigut moltes hores cercant a través de la xarxa, amb les dificultats afegides de l'existència d'una telenovela anomenada Rubí, dels Pokemon de pedres precioses, del llenguatge de programació Ruby i de pàgines esotèriques. També de l'existència de Font-Rubí, Rubí de Bracamonte i de persones que es diuen Rubí de cognom. Proveu-ho durant una estona.

Poc a poc (molt a poc a poc) vaig anar generant una llista de blogs i em vaig adonar que potser caldria establir algunes normes per a assegurar una certa qualitat:
  1. Que fes menys de 6 mesos de l'última actualització. Evidentment, ara hi ha blogs llistats que fa més de 6 mesos que no actualitzen (com es pot veure al seguiment), però és perquè fa més de 6 mesos que els vaig trobar.
  2. Que complissin una miqueta les normes estàndard d'ortografia i gramàtica (en l'idioma propi del blog). Amb aquesta he sigut bastant benèvol. És increïble com, sent tant fàcil utilitzar un corrector ortogràfic (n'hi ha de gratuïts que van molt bé), la gent no els fa servir.
  3. Que complissin les normes de bona educació (no gaire escrites) d'internet. Com per exemple no escriure-ho tot en majúscules (que és de mala educació perquè significa que estàs cridant) o barrejar majúscules i minúscules com a "Mi MaMA mE mImA MuChO", que fa mal a la vista.
  4. Que no fossin de Fem Xarxa. Evidentment aquesta era la norma menys important i estava basada en el fet que no m'agrada el sistema de blogs de Fem Xarxa. Per ser una regla una mica estúpida ha tingut clares excepcions.
ARA
El funcionament actual de RubíPlanet està condicionat per Feedtwister. Com ja vaig comentar, FeedTwister accepta un màxim de 50 feeds i jo en tenia 58 per posar. Així que vaig programar una petita aplicació que em digués quan de temps portava cada blog sense publicar-se. També vaig decidir que posaria un màxim de 40 feeds, per tenir marge per a afegir-ne en cas d'empat(1).

Des que es va fer públic RubíPlanet he rebut només dos e-mails, que és la vía de comunicació oficial amb RubíPlanet. Un per dir-me que fes una petita modificació i un altre per a que afegís un blog. Ambdues peticions entraran en funcionament aquest diumenge, perquè faré coincidir les actualitzacions de RubíPlanet amb els articles de Rubisfera.

D'altra banda, a NOMANUAL D'AUTOAJUDA s'han fet suggeriments. Bé, un suggeriment (per part de l'autor) i una acusació d'anar en contra de la llibertat d'expressió (per part d'un lector).

Pel que fa al suggeriment, diu que "l'àmbit [de RubíPlanet] és massa gran i poc específic" en tant que seria interessant separar els blogs que parlen de Rubí. En realitat la frase hauria de ser "l'àmbit és infinit i gairebé gens específic". L'especificitat de RubíPlanet jau en que els blogs tenen una vinculació important amb Rubí. De fet, això ve del primer planeta de blogs que vaig conèixer, Planet Castelló(2). Però com que el suggeriment em resulta interessant llegiu l'apartat "DESPRÉS".

I pel que fa a l'acusació... Bé, segons aquesta persona, si faig RubíPlanet i em deixo blogs estic limitant la llibertat d'expressió dels blogs no llistats. Seguint aquest raonament, si ara em carrego RubíPlanet estaré limitant la llibertat d'expressió dels blogs que hi estan llistats. És més, si no hagués fet mai RubíPlanet estaria limitant la llibertat d'expressió de tots els blogs. Per tant, he de donar un missatge a tots aquells que no sou jo: esteu limitant la llibertat d'expressió dels demés perquè no heu fet RubíPlanet.

DESPRÉS
Arran del suggeriment que he comentat abans, estic estudiant la possibilitat de fer un segon RubíPlanet que sigui només per a blogs que parlin de Rubí. Com que RubíPlanet té actualment tres dominis (com, net i org) es podria fer servir un dels tres per a aquesta versió.

A més, per eliminar les limitacions de Feedtwister estic fent proves amb altres sistemes una mica més sofisticats. Això milloraria tant l'aspecte com el funcionament i evitaria la necessitat de control·lar quins blogs estan entre els 40 últims actualitzats. Per ara, el sistema que estic provant està ell mateix en beta i la càrrega de la pàgina és massa lenta, però segueixo investigant.

Una altra cosa és que, per a aquesta nova versió de RubíPlanet, s'hagi de demanar expressament aparèixer llistat. M'ho estic pensant.

PER ACABAR
Això només són els meus pensaments al respecte, però RubíPlanet ha nascut amb la intenció de servir als rubinencs. Així doncs, us toca vosaltres dir-hi la vostra, si voleu. Què milloraríeu de RubíPlanet?

Podeu fer-me arribar els vostres suggeriments a través dels comentaris d'aquest mateix article o a les adreces admin@rubiplanet.com i intratatable@intratable.net.(3)

Gràcies a tothom per avançat i
Salut!
---
(1) Això fa que un dels blogs on jo participo (TodoBasura) no estigui entre els que es mostren tot i que no està realment mort ja que estem treballant en nous continguts. També queda fora el blog d'un dels meus millors amics (Pais de cutres). Però les normes són les normes.
(2) On hi diu: "Planet Castelló es una ventana al mundo, trabajo y vidas de la gente relacionada con la ciudad de Castellón y su provincia". Si substituïm 'Castellón y su provincia' per 'Rubí' obtenim RubíPlanet.
(3) Si us plau, no els deixeu a altres blogs, sobretot si són d'altra gent, perquè no puc assegurar que ho llegeixi.

dijous, 27 de setembre del 2007

Rubí es queda sense condons

Se'ns han acabat? No tindrem més remei que follar sense condons? Es pot engarjolar al que els ha acabat sota el càrrec de causar enveja?

Fora conyes, aquest matí he sentit a la ràdio que tanquen la Durex de Rubí. I fa una estona en Guillem, un terrassenc amic meu, m'ha enviat la notícia publicada a El País.com. Diu: "Rubí se queda sin condones". Al Caiga Quien Caiga de l'època del Wyoming ja tindrien titular per al Curso de Ética Periodística.

Esperem que, com a mínim, s'arribi a un acord el màxim de satisfactori per als treballadors.

dimecres, 26 de setembre del 2007

RubíPlanet

Per planeta de blogs s'entén un lloc comú on apareixen els últims articles publicats en els blogs que composen el planeta. Dit això, avui faig públic un planeta de blogs de Rubí, RubíPlanet(1). S'hi pot accedir des de http://rubiplanet.com, http://rubiplanet.net i http://rubiplanet.org.

Els blogs que composen el planeta són els que apareixen a la dreta d'aquest blog. Aquests blogs els he trobat a través de cerques al Google o seguint enllaços d'altres blogs.

El funcionament és senzill: quan algú actualitza el seu blog, la plataforma on el té allotjat afegeix l'actualització a un fitxer que s'anomena de feed o sindicació (RSS, atom...). D'aquesta manera RubíPlanet (gràcies a FeedTwister que llegeix aquests fitxers de feed) mostra les actualitzacions de tots els blogs en un única pàgina.

De totes maneres hi ha algunes limitacions, algunes imposades per FeedTwister. La primera és que només hi poden aparèixer un màxim de 20 articles. Perquè hi hagi més varietat he fet que només surti un article per blog.

Una altra limitació que imposa FeedTwister és que només es poden seguir un màxim de 50 blogs. I en tinc 58 de llistats. Així que, com que hi ha varis blogs que estan pràcticament abandonats, he decidit que només se'n llistaran 40: els 40 últims actualitzats. La resta estan a la reserva. Estar a la reserva significa que quan algú hi publiqui alguna cosa haurà d'esperar que jo, manualment, modifiqui la llista de FeedTwister per a afegir-lo als 40 (i que en tregui un). Per a monitoritzar aquests canvis tinc una eina de fabricació casolana, però no automàtica. Podeu trobar la llista que elabora aquest programa a http://www.rubiplanet.com/seguiment.

Si teniu un blog i voleu que estigui llistat (o que no ho estigui), si coneixeu algun blog que jo no he trobat, si el vostre blog està llistat i voleu que canviï la imatge que us representa (imatges d'un màxim de 100x100 píxels) o per qualsevol dubte que tingueu, si us plau envieu un e-mail a admin@rubiplanet.com. També podeu enviar suggeriments i propostes de millores.

Així doncs, si voleu conèixer com es troba la blogosfera rubinenca ara mateix (més o menys, de vegades triga una mica a actualitzar) visiteu RubíPlanet (2).

Ah! I podeu fer servir qualsevol de les dues imatges que apareixen al final de la columna de la dreta de RubíPlanet per a enllaçar-hi.

També hi ha disponible Intratable et al, planeta dels blogs on participa l'intratable.

Proper article: Rubisfera setmanal [23/09 al 29/09], el proper diumenge dia 30.

--
(1) Quan vaig decidir posar aquest títol no vaig pensar que Rubí de pla no en té gaire.
(2) Queda per resoldre un petit problema amb caràcters especials com accents o enyes, però ho ha de fer Feedtwister.

dimarts, 25 de setembre del 2007

Fem Xarxa (ara sí)

Comprovant el que vaig dir l'altre dia a Fem Xarxa però no massa veig que ja ho han arreglat. De moment els blogs de Fem Xarxa encara no apareixen al Google, però no crec que trigui gaire.

Hauré de denunciar més coses, a veure si em fan cas (he, he).

diumenge, 23 de setembre del 2007

Rubisfera setmanal [16/09 al 22/09]

Si tinc temps intentaré fer un anàlisi setmanal del Rubí de l'Internet, sobretot dels blogs. En principi abastaran de diumenge a dissabte. Continuaré, com diria en Lalo Plata, el meu discurs facilón.(1)

El diumenge 16 en Jordi Barbudo (ICV) va parlar de la 4a Nit del Comerç de Rubí [enllaç]. És un tema que sembla que agrada als polítics, ja que en Xavier Reinaldos (CiU) va decidir parlar-ne l'endemà [enllaç], el mateix dia que Arés Tubau (ERC) aprofitava per donar les gràcies a en Barbudo per les felicitacions a la Regidoria de Comerç per l'organització de l'esdeveniment, en el mateix blog d'en Barbudo. Tots tres polítics van elogiar a en Ramon Bellver.

Seguint amb política, ja fa dies que en Joan Ridao (ERC) ha començat la pre-campanya per les eleccions generals de l'any vinent, a la que, si no m'erro, es presentarà com a número u de les llistes d'ERC. I en Xavier Corbera (ERC), per la seva banda, crítica el vot a favor de CiU a la MAT [enllaç].

I fora de la política (més o menys, perquè hi menciona un partit polític) Ignasi Mir, a Nomanual d'autoajuda, ha aprofitat per fer publicitat de l'autobús de Molí21, del que també se n'ha parlat al fòrum de guiaderubi.com. T'agradi o no, cal reconèixer que iniciatives com aquestes poden ajudar a revifar l'oci rubinenc.

I, per acabar el resum d'aquesta setmana, us recomano un blog que s'actualitza bastant sovint i que molts cops tracta temes força interessants: L'última fulla.

PD: Només queden tres dies... Dimecres... Vint-i-sis... No sé a quina hora... En aquest blog... Presentació oficial de l'estrena de... Bé, us donaré una pista: comença per Rubí i acaba per Planet. Què serà? (Nota mental: no sé crear expectació)

----
(1) A veure, fem recompte. No li caic bé a Xavier Reinaldos (CiU), ni a Lalo Plata (ICV), ni massa bé a Ricard Blasco (ICV). No crec que li caigui bé a Mònica Querol i família (PP) ni tampoc a Ciutadans, però tampoc hem consta que m'hagin llegit. He tingut les meves discussions amb gent d'ACR per la seva idea de bomber anomenada tramvia... I m'he queixat sovint del que fa l'ajuntament, que inclou PSC i ERC (i abans CiU). Falta algun partit?

dijous, 20 de setembre del 2007

Fem Xarxa però no massa

EDICIÓ 25/09/2007: Sembla que ja ho han arreglat.

Cercant al google em vaig adonar que mai apareixien als resultats blogs de Fem Xarxa, la plataforma de blogs i altres serveis de rubidigital.cat. Per això vaig fer una prova que és la següent:
  1. Cercar al google site:rubicity.blogspot.com. El resultat són les pàgines de RubíCity indexades per Google, que en aquell moment eren 67.
  2. Cercar al google el següent: site:femxarxa.rubidigital.cat. El resultat són les pàgines de Fem Xarxa indexades per Google, que són RES.

Per tant, els blogs de Fem Xarxa no estan indexats al Google, el que vol dir que la gent que hi participa té bastant reduïda la probabilitat que algú arribi al seu blog. Per a què us en feu una idea, el 45% de visites que rep aquest blog provenen de motors de cerca com Google. I molta gent que ara llegeix aquest blog hi va arribar per primer cop gràcies a aquests cercadors!

Per què Fem Xarxa no està indexat al Google? Intentaré no ficar-me massa en detalls tècnics. La qüestió és que en una pàgina HTML s'hi pot incorporar informació (que no visualitzen els navegadors) com per exemple si es vol que la pàgina sigui tinguda en compte pels cercadors o no. Quan els robots dels motors de cerca arriben a una pàgina comproven si existeix aquesta informació i actuen en conseqüència (alguns robots no ho fan, però el de Google sí).

Doncs resulta que totes les pàgines que he mirat que corresponen al domini femxarxa.rubidigital.cat tenen la següent línia:
<meta name="ROBOTS" content="NOINDEX, NOFOLLOW" />

que vol dir que no es vol que s'indexi la pàgina ni que es segueixin els enllaços que contingui.

Això és bo per als servidors de Fem Xarxa que s'estalvien molts recursos però queda clar que és (probablement) dolent per als interessos d'aquells que aspiren a ser àmpliament llegits.



------
Curiositat: també trobem dins el codi HTML de la pàgina principal de femxarxa.rubidigital.cat la següent línia:
<meta name="Libelula" content="tortugreta"/>
que no té cap significat. Aparentment...

dilluns, 17 de setembre del 2007

1, 2, 3

Un any, dos mesos i tres dies. Aquest és el temps que fa, avui, que es va inaugurar aquest blog. Per a celebrar-ho he estat fent canvis durant les "vacances", com podeu comprovar aquells que normalment passeu per aquí.

I. ENLLAÇOS
Arran de la idea de crear un directori de pàgines de Rubí (independent de l'Ajuntament) ja fa temps que vaig començar per fer una llista de blogs de rubinencs trobats molts d'ells mitjançant cerques a Google. A partir d'aquí he generat una llista que podeu trobar a la dreta d'aquest blog (apartats "Blogs de gent de Rubí", "Música a Rubí", "Altres pàgines de Rubí" i "Polítics de Rubí").

Sí, els polítics estan a part. Això és així perquè de vegades sembla que realment visquin a part. Siguem optimistes i pensem que això algun dia canviarà per millorar.

A més, a l'apartat "La gent de Rubí diu:" hi trobareu els últims cinc articles publicats per gent de Rubí, exclosos els blogs on jo participo. Aquesta llista d'articles es genera automàticament dels feed (RSS o Atom) de les diferents pàgines. Això vol dir que els blogs i demés pàgines que no tinguin feed no hi apareixeran. A "i també:" hi apareixen els articles publicats als blogs on jo participo (amb l'excepció de RubíCity). [Nota: això últim ja existia abans, però no ho havia fet notar].

Clar que la novetat més important respecte a aquesta llista arribarà el dimecres 26 de setembre. En parlaré aquí mateix.

Evidentment si sou de Rubí (persona, entitat, associació o etc excepte empreses) i teniu un blog o pàgina web --o en coneixeu alguna que no estigui llistada-- podeu enviar-me l'adreça per correu electrònic a intratable@intratable.net

II. DOMINIS
Des de mitjans d'agost es pot accedir a aquest blog a través dels dominis http://www.rubicity.net i http://www.rubicity.org, que són més fàcils de recordar que http://rubicity.blogspot.com. El rubicity.com ja estava comprat per algú altre.

III. COMENTARIS
Una altra cosa que que he canviat és que a partir d'ara per a fer comentaris caldrà tenir un compte de Google. Això no és una limitació ja que tothom pot tenir-ne, però espero que dissuadeixi a alguns imbècils de fer comentaris despectius, especialment contra gent aliena a aquest blog. Ja sabeu que els insults a la meva persona són plenament acceptats.

IV. CAPÇALERA
A més, aprofitant que sóc completament inútil per dibuixar (tant sobre paper com a l'ordinador) he modificat la capçalera del blog per a fer-la més com Rubí, però al final no ha quedat tan malament.

IV. D'ARA EN ENDAVANT
Aquest blog va néixer amb ànim de criticar. No pel simple fet de criticar, sinó amb la intenció que de les crítiques nasqués la voluntat de millorar la ciutat de Rubí per part dels que cobren per fer-ho, posant sobre la taula deficiències, errors i mancances que calen solucionar. També hi havia l'aspiració de fer ús del sentit de l'humor, però per desgràcia hi ha hagut articles que no he sabut emprendre sense semblar completament seriós en les meves paraules.

Per això, i també veient l'arribada de nous blogs que tenen la intenció de criticar, procuraré donar un pas endavant i caure pel precipici. Però clar, crítiques encara n'hi hauran.

Salut!