diumenge, 23 de desembre del 2007

Rubisfera quinzenal [9/12 al 22/12]

Conversió en zona de vianants
Durant els últims quinze dies s'ha tornat a parlar de la vianització vianantització peatonalització conversió del centre en zona de vianants a la rubisfera. Deixant de banda el tema purament lingüístic (aquell en el que el TermCat diu una cosa i la gent, gràcies als polítics i els mitjans de comunicació i les interferències de l'espanyol, una altra), en va parlar en Jordi Barbudo (ICV), que defensa la conversió a "Què fem amb el centre?". En canvi, en John-John no el defensa a "Centre de vianants? A Rubí no ho veig clar", un article del que m'he saltat algunes frases perquè era molt llarg.

Jo, com que no tinc carnet de conduir ni ganes de tenir-lo, proposo que es prohibeixin els cotxes (i que es posi en marxa un servei de transport públic digne). Però no al centre de Rubí sinó al món en general. No és una mesura molt popular, però de sana ho és molt. Sobretot per aquella gent que no morirà en accidents de transit o que no desenvoluparà malalties respiratòries. Però també perquè caminar és bo pel cos i conduir transforma la gent en malparlats que es posen dels nervis per qualsevol bestiesa. I no parlem dels diners que t'estalvies.

El paràgraf anterior no és broma. Però potser la frase anterior a aquesta sí.

El copipaste mensual de l'alcaldessa
Millor atenció sanitària per als rubinencs.

Diguem no
Això és el que diu ICV, tant a les ordenances fiscals com als pressupostos municipals. Ho explica en Jordi Barbudo sota els títols autoexplicatius de "Votem NO a les ordenances fiscals" i "Votem NO als pressupostos municipals".

Si aquí no hi pinten res enviem-los fora
Això és el que ha fet ICV amb Núria Buenaventura. Com que a Rubí no hi pinta res, la intenten enviar a Madrid. Pel que sembla, serà la número 2 de Jordi Herrera a la llista per Barcelona. Suposo que té a veure amb el reciclatge. Ho explica en Jordi Barbudo al seu blog.

Potser li va bé i tot, ja que hi ha rubinencs que sembla que tenen més sort a fora que a casa. Sense anar més lluny Eduard Pallejà, que és el que va col·locar a Nuria Buenaventura d'alcaldessa, ara és secretari general del Departament de Medi Ambient i Habitatge i, si no ho tinc mal entès, president del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Per la seva banda, ERC té col·locats a Joan Manuel Treserras (que no recordo que tingués molt a veure amb política local rubinenca) i Joan Ridao que es va presentar sense molt d'èxit per a alcalde de Rubí en diverses ocasions. Ara és el protagonista de la web esquerra.cat per davant del Carod i companyia i si no m'erro serà el número 1 a la llista de Barcelona a les Eleccions generals del proper 9 de març. Això sense parlar de l'Estatut abans de la retallada. (Que era el bo.)

I encara hi ha més. Segons llegia aquest divendres en un article d'en Quim Monzó a La Vanguardia, el PP va proposar Armand Querol per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Però aquest no ha colat. En aquest sentit, la Corporació està d'enhorabona.

[Correcció 30/01/2008: doncs sí que ha colat. La Corporació, per tant, NO està d'enhorabona.]

Pim, PAM, pum
En Jordi d'El Bioc ens comenta alguns punts del Pla d'actuació municipal 2008 pel que fa a noves tecnologies. És prou interessant.

Bones festes
Aquest blog s'acomiada fins l'any que ve. Desitjo que tingueu unes bones festes tots. I en aquest tots hi incloc també al Reinaldos, a l'alcaldessa, al Peiró, a la Querol Family, als imbècils que van amb ciclomotors despertant al veïnat a les dues de la matinada, als incívics que fan pintades a les parets i als que escupen pel carrer.

A tots els que llegiu aquest blog us desitjo que aprofiteu per distreure-us i oblidar per una estona els vostres maldecaps. Mostreu-vos amables i veureu com la gent és amable amb vosaltres. I, si pot ser, no deixeu de fer-ho passat reis. Tot i que per part meva no prometo res.

Espero que gaudiu de la família (si pot ser de la vostra, millor), que tingueu uns dies agradables (fins i tot aquells que, com jo, treballin) i, sobretot no us passeu amb els porros torrons.

Ens llegim l'any que ve. Si voleu.

(Curiosament, avui mateix s'han dit més coses a la rubisfera, però d'això en parlarem més endavant. Avui no toca.)
----
(Més rubinencs que ens desitgen bones festes: Aula d'acollida IES La Serreta, A través de mis gafas, Días de petanca, Maßstabsmodelle), Marta Ribas

dimecres, 19 de desembre del 2007

I tu? Vianitzes o Vianantitzes? (resultat)

Bé, l'enquesta ja s'ha tancat. Com a les eleccions municipals el guanyador ha estat l'abstenció. Tenim un triple empat en la primera posició. D'entrada tenim dos vots per l'opció rubinenca vianitzar, dos per peatonalitzar i dos més pel que digui l'alcaldessa. Finalment, viananananananananantitzar ha rebut un vot.

L'alcaldessa no m'ha dit res sobre el tema (potser primer m'ha de preguntar l'edat o potser té alguna cosa contra la gent de 27 anys) i per tant guanyen vianitzar i peatonalitzar. Ambdues incorrectes. De fet totes les opcions proposades són incorrectes. Fins i tot vianantar, que vaig dir als comentaris, ho és.

Parlant dels comentaris, l'Ignasi ens hi deia que "vianitzar seria fer vies". De fet, hi ha un verb que vol dir fer vies que és viar, encara que en realitat es refereix a fer-les en una cosa (especialment si és de roba), no a l'aire lliure. (Ja posats volia comentar que vianar em recorda a anar per la via amb un cartró de Don Simón.)

De totes maneres dic que totes són incorrectes perquè és el que diu el TERMCAT. Tot i les meves desavinences en temes tecnològics (l'ús de bloc per blog o furoner per hacker) vaig enviar-hi una consulta sobre aquest tema i la resposta correcta és (tatatatxan) "convertir en zona de vianants". De fet, si mirem l'entrada corresponent al cercaterm del termcat de "conversió en zona de vianants" trobarem que es va desestimar explícitament "peatonalització" i que, a més, es va preferir la fórmula francesa (transformation en zone piétonnière) que no utilitza una única paraula al contrari que l'espanyol (peatonalización), l'italià (pedonalizzazione) o l'anglès (pedestrianisation, pedestrianization).

La bona notícia és que l'opció sancugatenca tampoc és correcta.

diumenge, 16 de desembre del 2007

Rubisfera setmanal [9/12 al 15/12]

Cinema fantàstic
El dimecres en Sergi Comas ens explicava que el dia abans havia assistit al concert de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. I que li va agradar.

Bon Nadal
Això és el que el dijous ens van dir des de l'Aula d'acollida IES La Serreta en diferents idiomes.

:D

dimecres, 12 de desembre del 2007

I tu? Vianitzes o Vianantitzes?

Una mirada precisa al diccionari ens il·luminarà sobre l'existència d'un verb que serveixi per dir que un lloc es transformarà en zona de vianants: no existeix. Per tant, per abreviar, se n'han fet servir dos de diferents: vianitzar i vianantitzar.

Una cerca al Google ens farà veure que "vianitzar" s'ha fet servir exclusivament a Rubí. És un verb rubinenc! En canvi, "vianantitzar" és una forma preeminentment santcugatenca.

És, doncs, un bon moment per decidir quina forma fem servir: la rubinenca o la santcugatenca. Per a això he penjat una enquesta aquí a la dreta que estarà activa esperant els vostres vots fins dimecres que ve a les 15:00. He afegit, també, altres paraules que tampoc són reconegudes pel diccionari com "vianar", "vianana...nantitzar", "peatonalitzar" o "transeuntitzar".

Vostès diran.

diumenge, 9 de desembre del 2007

Rubisfera setmanal [2/12 al 8/12]

Plens municipals. Buits de respecte.
Dimarts 4, el Jordi Barbudo (ICV) ens explicava que al ple municipal de la setmana anterior la Carme Garcia (PSC)(que resulta que és l'alcaldessa) li va dir a Iván Hernáez (EUiA) "¿Cuántos años tienes?". Doncs en té 27, com jo.

I no sé per què tot plegat m'ha fet recordar la campanya electoral de les municipals de 2003. Un dia, tornant de l'Autònoma, sortint de l'estació dels FGC amb un amic veiem una dona sola que reparteix encenedors, sense cap mena de gràcia i com si cobrés 2 miserables cèntims per unitat lliurada. Jo la vaig ignorar perquè el que més em molesta de la política són les (sempre falses) campanyes electorals, però el meu amic no ho va fer i va obtenir l'encenedor. En l'encenedor hi havia estampada una fotografia de Carme Garcia. I el meu amic em va fer notar que era la repartidora d'encenedors. I va guanyar aquelles eleccions, i encara no sé si va ser gràcies als encenedors o gràcies al patetisme del mandat de Núria Buenaventura (ICV). Però el que tinc clar és que no va ser per la seva vàlua política.

I encara menys per la seva categoria moral. Perquè quan una persona passa de la inòpia del repartidor d'encenedors solitari al poder de l'alcaldia d'una població de 70.000 habitants tan ràpidament, hauria de ser una mica més humil, menys desconsiderada i més respectuosa, no només amb l'electorat sinó també amb la competència l'oposició.

Per descomptat, aquesta actitud de l'alcaldessa la comparteix amb altres polítics de la ciutat, sobretot del propi PSC, com en Jordi Peiró. Perquè Déu els cria i ells s'ajunten. Per cert, que en les coses importants, la manera de fer no dista de la del mandat d'ICV amb Buenaventura. Però també tenim al PPQ (Partit Popular dels Querol), gent capaç de menysprear i d'intentar deslegitimar qualsevol vot que no sigui cap a ells. Mentrestant CiU oblida que la seva actitud quan estava a l'Ajuntament era bastant semblant a la que ara que no hi són critiquen amb tanta facilitat, a l'hora que, absurdament, menysprea als partits no tradicionals només perquè CiU és un partit tradicional amb arguments no vàlids. Per la seva banda, ERC sembla una extensió del PSC, sense veu ni vot propi, venut per formar part de l'equip de govern. I ACR, per acabar, es queixa del menys important i proposa el més inútil.

Podeu no estar-hi d'acord, sobretot els partits polítics. Però algú us ha de dir perquè vosaltres sou incapaços de mostrar el menys mínim interès per l'autocrítica. Si vosaltres hi feu alguna cosa, jo prometo prendre'm les pastilles que em va receptar el psiquiatra.

Per cert, que de la pregunta de l'alcaldessa també n'han parlat a Rubí is on fire.

El centre de vianants
Nomanual d'autoajuda es va fer ressò dimecres dels nous avanços en el procés de fer que el centre sigui de vianants. Espero que acabi sent-ho de manera permanent.

El millor de la setmana
El millor que he llegit aquesta setmana sobre Rubí és l'article d'en Jordi d'El Bioc en rèplica a l'article d'Andreu Hernández (CiU) al Rubí Notícies. A banda del que comenta en Jordi, jo vull comentar una tros de frase del senyor Hernández. Diu "Rubí és una gran ciutat i una ciutat gran".

Doncs no, Rubí no és una gran ciutat ni una ciutat gran. Una cosa és estimar-la, com no dubto que l'estimi ell o l'estimo jo, i una altra cosa és inventar-se una ciutat inexistent. Perquè ni tan sols Barcelona o Madrid són grans. Perquè llavors, què és Nova York? I Ciutat de Mèxic?

Aquesta visió errònia de la ciutat de Rubí del senyor Hernández em recorda a aquell article d'en Xavier Reinaldos (també CiU) on deia que "ens volem assemblar a Sant Cugat". En ambdós casos, sembla que es defensi un Rubí que no és Rubí o que es vol que deixi de ser-ho. Però Rubí ha de millorar a partir del que és Rubí, no a partir del que són les ciutats del voltant ni encara menys a partir de Nova York. Rubí ha de mirar endavant sense intentar ser un simple mirall perquè sinó pot acabar sent la seva pròpia imatge reflectida per un espill del Tibidabo. Si es fa alguna cosa a Rubí ha de ser perquè Rubí ho necessita no per copiar el que han fet els demés.

I ara, sense que serveixi de precedent, em prendré la pastilla.

dimecres, 5 de desembre del 2007

Joves alternatius

Joves alternatius és el títol d'un reportatge de l'Entre línies de TV3. En aquest cas diuen alternatius perquè no van a discoteques. En parlo aquí perquè alguns d'aquests (sobretot aquestes) són de Rubí. També de Castellar i de Barcelona. Hi surt també el bus de Molí21 i per això m'estranya que no se n'hagi parlat a Nomanual d'autoajuda.

Us deixo aquí el vídeo.

diumenge, 2 de desembre del 2007

Rubisfera setmanal [25/11 al 1/12]

Si avui no llegiu la Rubisfera tampoc us perdreu gran cosa: la setmana ha estat fluixa. Si ho llegiu, espero que en acabar no tingueu la sensació de pèrdua de temps que he tingut jo en escriure-ho.

Houston, Houston
En Carlos Águila(ICV) ens deia dilluns que té problemes tècnics i que per això no parla massa. La legió d'admiradors s'ha apressat a animar-lo.

Celler i Tresserras
A Rubí is on fire, en Vincent Laurent ens explica que amb l'aparició de llibre "El Celler" de Noah Gordon on la trama succeeix a Vilafranca del Penedès, s'ha recordat d'en Reinaldos. Clar.

També comenta que l'editora del llibre es queixava que el rubinenc(1) Tresserras no va anar a la presentació del llibre. Bé, a mi em sembla que no se li paga per assistir a presentacions de llibres d'autors estrangers. Se suposa que fa coses més importants.

Springsteen
Ahir, en Jay Joe Joe Junior Sabadú ;) , ens explicava a Rubíshow que el nombre d'entrades venudes pel concert de Bruce Springsteen coincideix amb la població de Rubí.

RubíPlanet (Rubí)
Aquesta versió de RubíPlanet existeix des de dilluns a l'adreça http://rubiplanet.org/rubi, però el contingut és tant trist que em feia vergonya anunciar-ho.


-----
(1) I Conseller de Cultura.