diumenge, 20 d’abril del 2008

Avinguda del programari lliure

Vull felicitar a l'Ajuntament. Però no a tot en ple perquè això seria agosarat, injust, immerescut i inexplicable. Així que felicitaré només al Comissionat per a la Societat de la Informació.

Aquesta felicitació insòlita, i que no té cap ànim d'assentar cap precedent té el seu origen en un paquet rebut aquest divendres. Per desgràcia, el paquet no contenia els 200.000 euros que acostumo a cobrar per cada article de joia i alegria que tan caracteritza aquest vostre blog, però tanmateix crec que és prou interessant.

En resum, un parell de llibres, un CD i una nota d'en Martí Pujol. El llibre important, el gruixut, es titula Iniciació al programari lliure, i està escrit per Quim Gil. Aquest llibre, després de fer una introducció al programari lliure en general, ens fa cinc cèntims del Firefox, el Thunderbird, l'OpenOffice, el Gaim, el Gimp i l'Inkscape. L'altra llibre, intitulat Manual de serveis de Rubidigital i escrit per Xavier Conde i Francesc Dorca, ens parla de Fem Xarxa i del CD, que porta una Ubuntu. Els dos llibres es poden descarregar gratuïtament en aquest enllaç.

No estic segur de qui l'ha rebut. De fet sóc l'única persona que conec que l'ha rebut i, a més, amb destinatari explícit; no com el bestseller bestsender i mai mai mai electoralista Una ciutat en transformació. Suposo que deuen tenir les meves dades al Rubí+D o alguna cosa així.

Sigui com sigui és una bona iniciativa de cara a familiaritzar a la població amb l'ús d'eines no privatives i d'incrementar l'ús d'internet, encara que sigui amb els serveis de Rubidigital, que a mi personalment no m'agraden.

I per a que veieu com de bona persona puc arribar a ser, faré una proposta. I positiva. I inspirada pel disseny dels llibres. Resulta que a la portada i a l'inici de cada capítol hi apareix una placa d'aquestes que diu el nom dels carrers de Rubí, de les velles, és a dir de les maques, és a dir de les marrons, però canviant el nom del carrer pel del tema que tracta. Per exemple, a la portada del llibre gros hi diu "Avinguda del programari lliure" i a dins hi tenim els carrers del Firefox o del Thunderbird.

La proposta és que un carrer d'aquests nous que es crearà gràcies al puto POUM sigui anomenat "Carrer del software lliure". I si fem cas al Termcat, que sembla que sí, doncs "Carrer del programari lliure". Es podria convidar a Richard Stallman a la inauguració i fer que Rubí sortís per la tele.

I aquest cop no seria per un assassinat.