diumenge, 25 de febrer del 2007

Encarem el futur d'una altra manera

Rubí ha crescut els últims 50 anys a partir del foment de la indústria. L'increment de fàbriques i magatzems als diferents polígons industrials han comportat també un increment important de població i, per tant, la necessitat d'ampliar, com s'ha fet, l'oferta de serveis o, com m'ensenyaven a l'escola, el sector terciari, normalment en forma de botigues.

Però el Rubí d'ara, com a altres llocs de Catalunya i Espanya ja s'ha fet, s'hauria de replantejar quin vol que sigui el seu model econòmic. És a dir, pensar quin tipus d'empreses són les que haurien de tenir la seva seu a la nostra ciutat. O dit d'una altra manera, si volem continuar seguint amb la industria clàssica o tendir a la modernització, per exemple, promovent l'arribada d'empreses de noves tecnologies. Sembla que, d'alguna manera, des de l'Ajuntament de Rubí s'ha intentat seguir un camí similar a aquest que, malauradament, no ha donat gaire fruits. Un exemple és el Rubí+D que, passats 8 anys des de la seva inauguració, sembla no gaire més que una ampliació de l'antic IMPES.

Ara que el fenomen de la deslocalització afecta a Rubí (ja ens ho podríem haver imaginat abans que ens passaria també a nosaltres) és un bon moment per a decidir quin tipus d'empreses haurien de substituir les que marxin. Sempre, és clar, intentant primer que no marxin, pel bé dels seus empleats actuals o que, si finalment marxen, sigui en condicions el més beneficioses possible per als seus treballadors.

Això és important també per altres motius. A Rubí, com a tota la comarca, cada cop són més els titulats universitaris que han cursat carreres de branques científiques o tecnològiques(1) i que, per manca ja no de llocs de treball sinó d'empreses del seu ram, es veuen obligats a anar a treballar (i, sovint, a viure) a altres poblacions, molts cops lluny del Vallès.

I així la població de Rubí envelleix, perquè els que han viscut aquí des que pràcticament van néixer, han de marxar a la cerca d'un lloc de treball adient a la seva formació. I amb més raó, encara, si tenim en compte la manca d'oferta d'oci que hi ha a la ciutat.

----------
(1) I d'altres branques també necessàries, però que tenen el seu àmbit d'actuació principal fora de la indústria.