dijous, 31 de gener del 2008

Créixer (i III)

Tot el que he dit en l'article anterior és especulació (verbal) però el que és cert és que a l'Escardívol no s'hi podrà celebrar més el ball de Festa Major, ni l'arribada dels Reis d'Orient, ni RubíFira, ni Sant Joan... Això sempre i quan es continuïn celebrant, perquè a la vista de la superfesta del Carnestoltes d'enguany comencen a aparèixer dubtes.

Però parlem de créixer. Créixer és un procés tan natural com inevitable i per això cal un POUM: per créixer adequadament. Però crec que no es pot créixer adequadament si no s'han assolit abans uns objectius més bàsics. No pots aprendre a resoldre equacions de segon grau si abans no saps sumar, restar, multiplicar, dividir i resoldre arrels quadrades, per molt que et donin la fórmula. O no faràs servir sostenidors si no t'han crescut prou els pits (o sí, però amb farciment artificial(*)).

Tal com jo ho veig, Rubí té una serie de mancances que s'han d'arreglar abans de créixer. I no dubto pas que s'hi estigui treballant. Però crec que aquestes mancances s'haurien d'intentar solucionar abans de créixer, després és el moment de fer el segon pas, si és realment necessari. Ho dic, entre d'altres coses, perquè tot i ser un pla d'ordenació no s'esmenta pas cap ordre d'actuació. No seria millor tenir suficients CAPs, escoles, instituts, llars d'infants, residències per la tercera edat, transport públic, locals d'assaig, zones d'oci i demés per a la població actual abans de decidir que Rubí ha de tenir capacitat per a quinze o vint mil habitants més?

Però l'assumpte de la necessitat de l'habitatge és molt interessant. Segons el POUM (pàgina 98):
Les nostres estimacions apunten per al 2019 una població de com a mínim 75.500 habitants, que en el primer estudi de 2001 era pràcticament la previsió màxima pel 2016 i en el segon la màxima en l’escenari moderat per al 2023. Com a màxim la nostra estimació és de 95.000 habitants pel 2019. Això suposa un creixement de 26.000 habitants des de 2004 que significa uns 10.400 habitatges directes principals més.


Sobre aquest possible creixement és sobre el que s'estudien les necessitats futures de Rubí. El raonament clau, però, és que augmentarà la població i, per tant, s'han de crear els habitatges que farà servir i tots els serveis que necessiti (a més dels que ja necessitem ara però no tenim). La pregunta que em faig jo és: i si no es construïssin els habitatges tota aquesta gent viuria sota els ponts de la riera? Doncs no, viurien a un altre lloc del món i deixaria de ser necessari gastar diners per solucionar els problemes de gent que, de fet, no seria a Rubí. És exactament el que passarà quan s'acabi el sòl urbanitzable (**).

Jo prefereixo tenir un Rubí petit amb tot el que calgui a tenir un Rubí gran. Als llocs on s'ha planejat construir-hi hi faria zones verdes, zones d'oci, espais públics i els equipaments necessaris per a la ciutat actual i una mica més, per si de cas. Pensar que cal crear més habitatge és caure en el parany de les immobiliàries i les constructores que ho utilitzen per justificar els preus desmesurats que només beneficia a un negoci basat en el dret fonamental (i, de passada, constitucional) a l'habitatge.

I per acabar, us adjunto un llistat (no exhaustiu) d'errades ortogràfiques i similars que he detectat en el document de resum (de gener de 2008) [PDF] del projecte del POUM que espero que ajudi als que l'han redactat a plantejar-se seriosament l'ús d'un corrector ortogràfic i a que facin ús del Servei Local de Català, que pel que cobren hom podria suposar que ja ho fan. Quan indico un número de pàgina em refereixo al que marca el document PDF, no al que apareix a la pàgina mateixa.
  • Errada d'estil: de vegades sòl s'escriu en majúscula, d'altres no.
  • La tecnologia permet escriure m² en comptes de m2 (un cop apareix com a m,2)
  • Pàgina 3. Punt 2: "El POUM es desplega a traves" hauria de ser "El POUM es desplega a través". "Poligons" hauria de ser "Polígons". "també i aporten" hauria de ser "també hi aporten".
  • Pàgina 3. Punt 4: "Ordenació vièria" => "ordenació viària". "Can Oriol" => "Ca n'Oriol" (!).
  • Pàgina 5. Punt 2: "nomes" => "només" (curiosament a la mateixa línia hi apareix també ben escrit).
  • Pàgina 5. Punt 3: "Deconstrucció" => "desconstrucció" (quan de mal ha fet Ferran Adrià).
  • Pàgina 7. Punt 4: "Peatonalització" => "conversió en zona de vianants" (!)
  • Pàgina 10. No acabo d'entendre la frase següent: "Potenciar a nivell associatiu, d’imatge i senyalització, patró d’urbanització general de pla únic, sense voreres i d’elements d’urbanització de màxima qualitat.
  • Pàgina 15. "afagit" => "afegit"
  • Pàgina 16. Curiositat: la foto que du per títol "façana industrial de la riera" no permet confiar gaire en l'estabilitat del pont. No l'ha fet pas un professional de la fotografia.
  • Pàgina 32. Els teclats actuals venen equipats amb el punt volat '·' que permet evitar escriure "parcel.la" i, per tant, permet que s'escrigui "parcel·la". També "tractan-se" => "tractant-se".
  • Pàgina 33. "Central elèctica" => "Central elèctrica" (peu de foto)

----
(*) I això és trampa.
(**) Acabar amb el creixement s'hauria de poder fer en qualsevol moment. Si no es pogués voldria dir que estem abocats al desastre, ja que en acabar-se l'espai (el terme municipal de Rubí és finit) no tindríem cap alternativa.