dimecres, 30 de gener del 2008

Créixer (II)

La qüestió és que segons publicava la setmana passada Guía/Diari de Rubí a "La proposta d'ordenació urbana fixa el creixement fins a 95000 habitants" (quan hi ha sort, funciona correctament i no dóna l'error ASP 0113), el POUM està pensat per fer créixer (s'entén que en nombre d'habitants) Rubí. Però com ha de créixer Rubí? No em queixaré pas de la segona estació dels FGC que fa mil anys que es demana però que la Generalitat, mani CiU o PSC-ERC-ICV, no li surt dels collons de construir (perquè Rubí no és Sant Cugat). No. De totes maneres el POUM només en contempla la possibilitat, o sigui que en aquest sentit ens quedem igual.

Jo penso, i no sóc l'únic, que el problema està en on es vol que es construeixin habitatges. Per exemple, a l'Escardívol. Deixant de banda els problemes de tenir aquesta zona empantanegada durant bastants mesos (i sense aparcament), més que res perquè hi ha una llei no escrita que diu que on hi ha obres la resta de gent ja es pot fer fotre (està no escrita exactament amb aquestes paraules), hi trobem altres problemes. Un d'ells és que l'aparcament (que segons el POUM hauria de ser dues plantes) hauria de ser capaç de tenir la capacitat actual, més l'augment de places que es produeix normalment amb el pas del temps, més l'augment de places necessàries per donar cabuda als cotxes dels nous habitatges. Cal recordar que, tot i que s'obligui a que cada habitatge tingui una plaça d'aparcament, per cada habitatge acostuma a haver-hi més d'un cotxe.

Tenim un altre problema derivat. Si augmentem la població en aquesta zona, que és una zona d'entrada al centre a través de la carretera, augmentarem la probabilitat d'embussos al centre, ja actualment alta en hores punta.

Un altre possible problema, que vull suposar que els creadors del POUM han tingut en compte, és que a vint o trenta metres de la llitera de la riera no deu ser fàcil construir-hi edificis amb dues plantes d'aparcament subterrànies. Ho dic més que res pels fonaments. La pregunta que em faig és: podria haver-hi alguna dificultat en baixar més de 15 metres a tan poca distància de la riera?

I encara més, tenint en compte la proximitat de l'Església de Sant Pere que des de l'Edat Mitja és el centre del poble i que la zona de l'Escardívol és des del 1962 pràcticament un cementiri, quina probabilitat hi ha de trobar-hi res durant les excavacions que endarrereixi els projectes?

Demà acabarem amb el POUM en una espècie d'apèndix.