dimarts, 8 de maig del 2007

La precampanya a internet

Hi ha poblacions de Catalunya on la campanya publicitària (pre-)electoral està tenint molta importància en la seva forma de blogs. No és el cas de Rubí on, encara que alguns s'omplin la boca amb la societat de la informació i tot la mandanga, els polítics no utilitzen gaire la tecnologia per a fer arribar les seves propostes a la gent del carrer. I això que els que han muntat la paradeta han implicat a quatre partits polítics (ICV, PSC, CiU, ERC).

De totes maneres podem trobar algunes excepcions que mereixen un aplaudiment. Passo a comentar-les per l'ordre en que les vaig trobar.

El primer blogger polític rubinenc que vaig llegir va ser en Xavier Reinaldos (CiU). Ha passat el temps i ha demostrat ser el que actualitza més sovint conjuntament amb el següent blogger que comentaré. En Reinaldos expressa la seva opinió sobretot de temes que ha tocat ell directament i que li sembla que ho ha fet bé. I, a més, contesta als missatges encara que provinguin de persones anònimes. El major problema que li trobo és que en qüestions pràctiques sobre com ha de funcionar la ciutat, de vegades no arriba prou enllà. Sembla (i és una apreciació personal) que tingui por de dir alguna cosa que no acabi d'agradar i, per això, es queda en el plantejament general. O potser és que, realment, prefereix escoltar el que diguin els possibles votants i fer (o dir que farà) tenint en compte el que li diuen. Per cert, que hi ha notícies sobre les denuncies contra Xavier Reinaldos sobre el tema del Celler Cooperatiu de Vilafranca.

El segon va ser en Ricard Blasco (ICV) i el vaig descobrir a través del blog de Saül Gordillo. Com he comentat abans en Ricard Blasco és, junt amb en Reinaldos, un dels bloggers polítics rubinencs que més actualitzen el seu blog. El blog de Ricard Blasco, però, no és completament polític sinó que també ens mostra entranyables fotografies familiars. A més, quan parla de política, no es centra exclusivament en temes locals de Rubí sinó que és capaç d'endinsar-se a les marismes de la política catalana, per exemple enfotent-se dels seus socis de govern a la Generalitat. El millor d'en Ricard Blasco és que no es rebaixa a contestar els missatges anònims que la gent deixa al seu blog, perquè el fet que algú tingui raó o no depèn de mostrar el teu DNI, no pas dels arguments.

El tercer que vaig descobrir va ser el de Joan Ridao (ERC). Però com que està a les altes esferes, en Ridao no parla gaire de Rubí.

El quart va ser en Xavier Corbera (ERC). Realment és un dels blogs menys actualitzats i, per tant, és difícil que la gent s'acostumi a llegir-lo. En definitiva, no aporta gaire informació.

El cinquè va ser el de l'alcaldessa, Carme Garcia (PSC). El més interessant del blog és que l'escriu en qualitat d'alcaldessa i no pas de membre d'un partit polític, entre d'altres coses perquè es publica a la pàgina de l'ajuntament. I, per això, no pot parlar del que prometen (o sí, però potser ja no els queda massa temps) i es limita a dir que fan les coses molt bé, clar.

El sisè és el de l'ex-alcaldessa Núria Buenaventura (ICV). Aquest blog el va encetar l'any 2005 i té dos missatges de llavors i dos d'aquest any. I això diu molt perquè, a més, no són missatges concrets si no generals i això des del punt de vista de l'elector són paraules buides. I, a diferència del blog d'en Ricard Blasco, el blog de l'ex-alcaldessa (a hores d'ara) no està llistat als blogs d'Iniciativa. I no es pot seguir mitjançant RSS o Atom.

Com veieu el panorama blogger-polític de Rubí és bastant (excepte en els dos primers casos) decebedor. Però encara ho és més si tenim en compte que cap dels blogs s'ha actualitzat durant les dues darreres setmanes. També és interessant notar que cap dels blogs utilitza la plataforma que l'Ajuntament de Rubí proporciona als seus habitants a rubidigital.cat (1). I no sé si és per alguna raó concreta o no, però no he trobat cap blog de ningú del PP, ACR, UPR o C's (com diuen abreviar-se) de Rubí.

Més enllà dels blogs (i de les tradicionals pàgines web dels partits polítics) l'únic ús de les darreres tecnologies de la comercialment anomenada web 2.0 és un vídeo que van penjar els d'ERC a youtube per a presentar, sobretot, la seva nova candidata a alcaldessa. Si us interessés el podeu trobar al blog de Xavier Corbera.

Des d'aquí, vull animar als polítics (i similars) a que també facin campanya mitjançant internet, a més a més de les formes tradicionals. Perquè no només faran propaganda de les seves candidatures, també promocionaran l'ús de l'ordinador i d'internet mostrant als ciutadans la seva utilitat donant exemple (i no només dient "ho heu de fer servir, és el futur"; perquè és mentida: és el present).

-----
(1) Personalment el sistema de blogs que fan servir a rubidigital.cat no m'agrada.