dijous, 20 de setembre del 2007

Fem Xarxa però no massa

EDICIÓ 25/09/2007: Sembla que ja ho han arreglat.

Cercant al google em vaig adonar que mai apareixien als resultats blogs de Fem Xarxa, la plataforma de blogs i altres serveis de rubidigital.cat. Per això vaig fer una prova que és la següent:
  1. Cercar al google site:rubicity.blogspot.com. El resultat són les pàgines de RubíCity indexades per Google, que en aquell moment eren 67.
  2. Cercar al google el següent: site:femxarxa.rubidigital.cat. El resultat són les pàgines de Fem Xarxa indexades per Google, que són RES.

Per tant, els blogs de Fem Xarxa no estan indexats al Google, el que vol dir que la gent que hi participa té bastant reduïda la probabilitat que algú arribi al seu blog. Per a què us en feu una idea, el 45% de visites que rep aquest blog provenen de motors de cerca com Google. I molta gent que ara llegeix aquest blog hi va arribar per primer cop gràcies a aquests cercadors!

Per què Fem Xarxa no està indexat al Google? Intentaré no ficar-me massa en detalls tècnics. La qüestió és que en una pàgina HTML s'hi pot incorporar informació (que no visualitzen els navegadors) com per exemple si es vol que la pàgina sigui tinguda en compte pels cercadors o no. Quan els robots dels motors de cerca arriben a una pàgina comproven si existeix aquesta informació i actuen en conseqüència (alguns robots no ho fan, però el de Google sí).

Doncs resulta que totes les pàgines que he mirat que corresponen al domini femxarxa.rubidigital.cat tenen la següent línia:
<meta name="ROBOTS" content="NOINDEX, NOFOLLOW" />

que vol dir que no es vol que s'indexi la pàgina ni que es segueixin els enllaços que contingui.

Això és bo per als servidors de Fem Xarxa que s'estalvien molts recursos però queda clar que és (probablement) dolent per als interessos d'aquells que aspiren a ser àmpliament llegits.



------
Curiositat: també trobem dins el codi HTML de la pàgina principal de femxarxa.rubidigital.cat la següent línia:
<meta name="Libelula" content="tortugreta"/>
que no té cap significat. Aparentment...